Het juweel van Montréal

De Mont Royal is waar de inwoners van Montréal naartoe gaan voor een frisse neus, een mooie wandeling, een langlauftocht in de winter en een picknick in de zomer. Het is dé plek om uit te waaien, te sporten of simpelweg even te dagdromen. U hoeft vanuit het centrum van de stad alleen maar een willekeurige weg de heuvel op te pakken. Ze leiden uiteindelijk allemaal naar de top: 233 meter hoog en met een geweldig uitzicht over de stad.

Actief & Outdoor

Naar de top

Mont Royal heeft eigenlijk 3 toppen, maar de hoogste en bekendste is Mont Royal Summit. Verschillende wandelpaden leiden naar het uitzichtpunt op deze top. De routes van zo’n 6 à 7 kilometer gaan geleidelijk omhoog, waardoor het geen zware tochten zijn. Vanaf Peel Street kunt u bijvoorbeeld naar boven via een kronkelend pad, bekend als de ‘serpentine’. Fietsen kan ook. Olmsted Road is een breed fietspad dat begint bij het George-Étienne Cartier monument aan Park Avenue en helemaal doorloopt tot boven op de berg. Wie geen zin heeft in een sportieve uitdaging kan ook met bus 11 bij het uitzichtpunt komen. De bus vertrekt vanaf metrostation Mont-Royal. Een baken op de berg is het 30 meter hoge kruis dat elke avond sereen wordt uitgelicht. Het is een herinnering aan het houten kruis dat hier in 1643 werd neergezet door de stichter van Montréal, gouverneur Paul de Chomedey.

Cimetière Notre-Dame-des-Neiges

Cimetière Notre-Dame-des-Neiges

Prachtige kerkhoven

Aan de noordkant van Mont Royal liggen 2 grote begraafplaatsen: Cimetière Mont-Royal en Cimetière Notre-Dame-des-Neiges. Op de eerste liggen zeker 200 Canadese beroemdheden begraven. Het kerkhof stamt uit 1852 en is een oase van rust en een paradijs voor vogelliefhebbers. Het al haast even oude Cimetière Notre-Dame-des-Neiges is het grootste kerkhof van Canada – meer dan een miljoen mensen hebben hier hun laatste rustplaats. Het ontwerp is gebaseerd op het beroemde Père Lachaise-kerkhof in Parijs. Bij de ingang kunt u een brochure ophalen, een goede leidraad voor een wandeling langs de mooiste plekjes van het kerkhof.

Schaatsen op Beaver Lake

Schaatsen op Beaver Lake

Ontspannen aan Beaver Lake

Een favoriete plek van veel inwoners van Montréal is Beaver Lake, of Lac aux Castors. In de zomer is dit het domein van watersporters en zonaanbidders, maar zodra de temperaturen dalen en de strenge Canadese winter zijn intrede doet, verandert Beaver Lake in een fantastische ijsbaan. Van december tot maart kunt u hier terecht voor wat rondjes op de schaats. In de weekends kan het enorm druk worden; ga bij voorkeur op een doordeweekse dag.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen