Verbeteringen aan boord
Wat we doen
We voeren aan boord van onze vluchten kleine wijzigingen door. Zo verminderen we het gewicht van materialen die we meenemen, maken we bewustere maaltijdkeuzes en proberen we zoveel mogelijk te recyclen.
Gewicht verminderen
Een vliegtuig dat minder weegt, verbruikt minder brandstof. Dat betekent: minder CO₂-uitstoot. Daarom proberen we het gewicht van onze vliegtuigen te verlagen. Bijvoorbeeld door onze stoelen, trolleys en andere dingen aan boord lichter te maken.
De aanpassingen zijn klein, maar ze helpen toch een beetje. Een vlucht van 3 uur stoot gemiddeld 31.045 kg CO₂ uit. Als we 1.000 kilo minder meenemen, besparen we zo'n 275 kg CO₂. We blijven zoeken naar manieren om te verbeteren, want elke kilo telt.
Onze catering-trolleys zijn vervangen door lichtere varianten. Hierdoor besparen we gemiddeld 400 kg gewicht per intercontinentale vlucht.
Onze glazen in Business Class zijn 98 g lichter. Dat scheelt 14 kg per vlucht en in totaal 400 ton CO₂-uitstoot per jaar. Moeilijk voor te stellen hoeveel dat is? Het is ongeveer zoveel als de jaarlijkse uitstoot van 30 Nederlandse huishoudens.
We maken onze stoelen lichter. Door de volgende veranderingen gaan we met iets minder kilo’s de lucht in:
- We verminderden het gewicht van de Economy Class-stoelen in onze nieuwe Boeing 737 met ruim 2 kg per stoel. Dat scheelt toch zo’n 400 kg per vliegtuig.
- De nieuwe World Business Class-stoelen in onze Boeing 777 en 787 behoren tot de lichtste stoelen in dit segment.
- Alle nieuwe Premium Comfort Class-stoelen zijn 1 kg lichter dan vorige modellen.
We nemen minder drinkwater mee aan boord van vluchten die vertrekken vanaf Amsterdam Airport Schiphol. Daarmee besparen we 2,7 miljoen kg CO₂ per jaar, volgens ons Climate Action Plan.
Onze broodjes aan boord zijn verpakt in plastic. Dat lijkt misschien niet zo duurzaam, maar plastic is lichter dan veel andere materialen. Minder gewicht aan boord helpt om brandstof te besparen. Daarom gebruiken we ook houten bestek op onze Europese vluchten.
In World Business Class serveren we onze maaltijden met herbruikbaar bestek en schenken we drankjes in herbruikbare glazen.
Het dienblad waar u uw snack of maaltijd op krijgt, is gemaakt van lichter polypropyleen (een soort plastic) dan de dienbladen die we eerder gebruikten. Dit materiaal is minder schadelijk voor het milieu dan andere soorten plastic. Gaat een dienblad kapot? Dan gebruiken we het materiaal om nieuwe dienbladen van te maken.
Heeft u gemerkt dat de papieren placemats van onze dienbladen zijn verdwenen? We hebben ze vervangen door antislipmateriaal in het dienblad. Daarmee besparen we zo'n 22 miljoen placemats per jaar.
Verantwoorde maaltijden
Elk jaar serveren we ongeveer 40 miljoen maaltijden aan boord. Bij de keuze van onze maaltijden proberen we op de milieu-impact te letten.
Goede catering draait niet alleen om lekker eten. Het gaat ook om kiezen voor verantwoordelijke leveranciers die waarde hechten aan duurzaamheid. We proberen nieuwe leveranciers met een lage milieu-impact te selecteren. Daarbij kijken we naar het hele productieproces: van de start tot de afvalverwerking.
Zo serveren we vis met een MSC- of ASC-keurmerk op vluchten vanaf Amsterdam Airport Schiphol. Of we kiezen voor vis uit de groene lijst van de WWF Viswijzer.
Recycling
We willen structureel 50% minder restafval produceren in 2030 vergeleken met 2011. In 2021 bereikten we dit al, maar dat kwam vooral doordat we door de COVID-19 pandemie minder vlogen. We hebben ons doel dus nog niet bereikt.
We werken er daarom aan om onze afvalproductie te verminderen. Het meeste afval ontstaat aan boord van onze vluchten: we lichten 3 van onze recyclingprojecten uit.
We verzamelen en recyclen 14 soorten afval op onze Europese vluchten: karton, metaal, glas, blik, plastic en meer. Onze recyclepartner recyclet elk jaar zo’n 300 ton plastic voor ons. Plastic van PET-flessen is ons meest gerecyclede materiaal (80.000 kg).
Onze crew verzamelt koffiedik en koffieblikken aan boord van onze vluchten, zodat we deze aan de grond kunnen recyclen. Bij het verwerken van het koffiedik komt biogas vrij, wat gebruikt kan worden als brandstof voor voertuigen. Wat overblijft na het recycleproces, gebruiken we voor compost.
Het recyclen van koffiedik en koffieblikken is een initiatief uit onze Employee Sustainability Challenge. Voor deze challenge bedenken onze medewerkers duurzame oplossingen.
Eet u uw snack niet op? Dan hergebruiken we deze op een volgende Europese vlucht. Onze snacks zijn langer houdbaar en we hoeven ze meestal niet meer in de koelkast te bewaren.
Regel voor recycling
Goed afval scheiden en recyclen in de luchtvaart is een uitdaging. Voor sommige bestemmingen gelden strenge regels die bepalen wat we wel en niet mogen hergebruiken. We proberen deze regelgeving te verbeteren, zodat we in de toekomst hopelijk meer kunnen recyclen.
Wat u kunt doen
Het is aan ons als luchtvaartmaatschappij om de impact van vliegen te verminderen. Maar ook u kunt met kleine stappen bijdragen.
Vliegt u voor vakantie of zakenreis? Wat de gelegenheid ook is, overweeg om minder en lichter te pakken. Hoe klein de impact ook is, elke kilo telt.
Een makkelijke manier om afval te verminderen: neem uw eigen (lege) waterfles mee. Onze crew vult die aan boord graag voor u bij.
Wist u dat printen niet nodig is? Na online inchecken ontvangt u uw boardingpass automatisch per e-mail. U kunt deze gewoon op uw telefoon aan onze crew laten zien.
Denk goed na voordat u vliegt. Is uw bestemming niet ver weg? Dan kunt u ook de trein of bus nemen. Dat stoot minder CO₂ uit dan een vlucht.
Door minder dierlijke producten te eten, verkleint u uw impact op het milieu. Aan boord van onze Europese vluchten serveren we alleen vegetarische sandwiches. En ook op internationale vluchten is een vegetarische optie, al is die soms beperkt beschikbaar.
Wilt u zeker zijn van een vegan of vegetarische maaltijd aan boord? Reserveer deze dan vóór vertrek.
Veelgestelde vragen
De verbeteringen aan boord helpen. Maar wat we daarbuiten doen heeft meer effect. Er is nog veel nodig om onze impact op het milieu echt te verkleinen. We blijven daarom investeren in:
- Vernieuwing van onze vloot
SAF(alternatieve vliegtuigbrandstof) Natuurontwikkeling Innovatie via de Aviation Challenge
Minder uitstoot bij onze grondoperaties
Als een vliegtuig minder weegt, verbruikt het minder kerosine (brandstof voor vliegtuigen). De CO₂-uitstoot van onze vluchten gaat daardoor omlaag. Zelfs kleine veranderingen, zoals lichtere stoelen of trolleys, helpen om onze uitstoot iets te verlagen.
Wilt u bijdragen? Neem bijvoorbeeld minder bagage mee op reis.
Plastic is niet de duurzaamste keuze, maar het is lichter dan veel andere materialen. Een lichter vliegtuig verbruikt minder brandstof en stoot minder CO₂ uit. Daarom gebruiken we nog plastic aan boord van onze vluchten. De impact is klein, maar elke kilo telt.
Voor sommige bestemmingen gelden strenge invoerregels. Hierdoor kunnen we niet zoveel recyclen als we willen. Ons team werkt er hard aan om deze beperkingen te laten aanpassen. Zo hopen we ons doel te halen: 50% minder restafval in 2030.
Het is onze verantwoordelijkheid om de impact van onze vluchten op het milieu te verkleinen. Maar ook u kunt met kleine dingen helpen. Bijvoorbeeld: neem minder bagage mee, breng uw eigen waterfles mee en gebruik uw digitale boardingpass. U kunt ook bijdragen aan SAF, een beter alternatief voor gewone vliegtuigbrandstof.