Sustainable Aviation Fuel (SAF)

Vliegtuigen vliegen op kerosine (een fossiele brandstof). Als we kerosine verbranden, komt het gas koolstofdioxide (CO₂) vrij. Te veel CO₂ in de lucht houdt extra hitte rondom de aarde vast. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde. Om de opwarming van de aarde te verminderen en verdere klimaatverandering te voorkomen, moeten we onze CO₂-uitstoot verminderen. Eén manier om dat te doen is door een ander soort brandstof te gebruiken: Sustainable Aviation Fuel (SAF).

Wat is SAF?

In het Nederlands: duurzamere vliegtuigbrandstof. Sustainable Aviation Fuel (afgekort SAF) wordt gemaakt van duurzamere bronnen. Bijvoorbeeld van afvaloliën, zoals gebruikt frituurvet. De SAF die KLM gebruikt:

  • Is een hernieuwbare grondstof (het raakt niet op, zoals fossiele grondstoffen)
  • Stoot minstens 75% minder CO₂ uit dan fossiele vliegtuigbrandstof, van productie tot verbranding (de levenscyclus)
  • Vermindert de uitstoot van andere schadelijke stoffen zoals fijnstof en zwavel

Wat voor Sustainable Aviation Fuel gebruikt KLM?

In 2011 voerden we de eerste commerciële vlucht ter wereld uit die voor een deel vloog op duurzamere vliegtuigbrandstof gemaakt van gebruikt frituurvet. KLM koopt alleen SAF die is gemaakt van grondstoffen die onbruikbaar zijn voor voedselproductie en die de biodiversiteit zo min mogelijk schaden. Zo gebruiken we geen soja- en palmolie, omdat de productie van dit soort olie er vaak voor zorgt dat grote delen bos verdwijnen.

Al onze duurzamere brandstof voldoet aan de eisen van:

Een beetje SAF voor iedere vlucht vanuit Amsterdam

We voegen 1% SAF toe aan het brandstofsysteem op Amsterdam Airport Schiphol voor elke vertrekkende vlucht. Dit is een verdubbeling van de 0,5% waar we in 2022 mee begonnen. 1% SAF lijkt misschien heel weinig, maar het is een stap in de goede richting. Ons doel is om steeds meer SAF te gebruiken: 10% van ons totale kerosineverbruik in 2030.

Om dit doel te bereiken, werken we samen met bedrijven die zakelijk of voor vrachtvervoer met ons vliegen. Ook u kunt bijdragen door extra SAF toe te voegen aan uw boeking. Door deze gezamenlijke inzet gebruikten we in 2022 een tiende van de wereldwijde SAF-productie, en willen we het gebruik en de productie van SAF blijven versnellen.

Doordat we meer SAF toevoegen, zijn onze ticketprijzen aangepast. De prijsstijging is gebaseerd op uw reisklasse en de afstand van uw vlucht.

In 2011 voerde KLM de eerste commerciële vlucht ter wereld uit met een deel duurzamere brandstof, gemaakt van gebruikte frituurolie.

Waarom geen 100% SAF?

Helaas is SAF nog niet in grote hoeveelheden beschikbaar. Daardoor is het 3 tot 4 keer duurder dan kerosine. Van de miljoenen tonnen aan kerosine die commerciële luchtvaartmaatschappijen gebruiken, is op dit moment maar een heel klein deel SAF. De extra bijdrage aan SAF van onze passagiers helpt: daarmee hebben zij zelf invloed op de totale CO₂-uitstoot van onze vluchten.

Uw eco-voetafdruk

Wanneer u een vlucht boekt bij KLM, kunt u extra SAF kopen. De prijs voor uw bijdrage berekenen we op basis van verschillende dingen die invloed hebben op de hoeveelheid CO₂-uitstoot van uw vlucht. Zoals het type vliegtuig, de afstand en het gemiddeld gewicht van de lading.

Met uw bijdrage aan SAF helpt u om de luchtvaart minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. We kopen 1% SAF in voor alle vluchten die vertrekken vanuit Amsterdam. Het is een begin, maar met uw hulp kunnen we meer doen!

SAF-prijzen per bestemming

De berekening van uw CO₂-uitstoot

Elk jaar controleert de accountantsorganisatie KPMG of onze manier van rekenen voldoet aan de rekenmethodes hieronder en of ze de internationale richtlijnen volgen. De details van deze controle vindt u in het auditrapport van KPMG.

Onze nieuwste methodes en auditrapport:

Wilt u weten wat uw deel is van de verwachte hoeveelheid CO₂-uitstoot van uw vlucht? U ziet het in Mijn Reis of wanneer u een vlucht boekt.

SAF aan uw boeking toevoegen

SAF is onderdeel van ons CO₂-impactprogramma en kunt u toevoegen tijdens uw boeking. Heeft u al een boeking en wilt u SAF toevoegen? Dat kan via Mijn Reis. Staat er meer dan 1 passagier in uw boeking? Houd er dan alstublieft rekening mee dat het toevoegen van duurzamere vliegtuigbrandstof via Mijn Reis helaas niet meer mogelijk is als u het tijdens de boeking al voor 1 van de passagiers heeft toegevoegd.

Wat doen we met uw bijdrage aan SAF?

Met uw bijdrage kopen we extra SAF in, die we toevoegen aan het brandstofsysteem op Schiphol (of één van de andere luchthavens waar we SAF toevoegen). Uw extra SAF-bijdrage gaat dus niet rechtstreeks in het vliegtuig waarmee u reist, omdat het logistiek ingewikkeld en niet efficiënt is om dat te regelen.

Doordat we SAF toevoegen aan het brandstofsysteem van de luchthaven vertrekken ook andere vluchten met meer SAF aan boord. Maar omdat ze er niet voor betalen, kunnen zij geen aanspraak maken op de CO₂-vermindering. KLM wordt ieder jaar gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de geclaimde CO₂-vermindering klopt met de hoeveelheid SAF die we hebben ingekocht.

De SAF-bijdrage als onderdeel van uw vliegticket, samen met alle andere SAF-bijdragen die we ontvangen via onze verschillende programma’s, wordt geheel gebruikt om meer SAF te kopen en om de SAF-markt verder te ontwikkelen. Vrijwillige bijdragen worden niet gebruikt om te voldoen aan bijmengverplichtingen. We doen ons uiterste best om deze SAF binnen 12 maanden na uw vlucht toe te voegen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het product op de markt.

Meer doen?

Er zijn dingen die u kunt doen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld licht reizen of uw eigen waterflesje of oordopjes meenemen. Of het kopen van SAF. Ook kunt u bijdragen aan onze geselecteerde projecten voor natuurontwikkeling.

Meer over natuurontwikkeling

Veelgestelde vragen