Sustainable aviation fuel
Wat is SAF?
In het Nederlands: duurzamere vliegtuigbrandstof. Sustainable Aviation Fuel (afgekort SAF) wordt gemaakt van duurzamere bronnen. Bijvoorbeeld van afgewerkte (biologische) olie zoals gebruikt frituurvet. De duurzamere vliegtuigbrandstof die KLM gebruikt:
- Is een hernieuwbare grondstof (het raakt niet op, zoals fossiele grondstoffen)
- Kan onze CO₂ uitstoot minstens 75% verminderen, vergeleken met fossiele vliegtuigbrandstof
- Vermindert de uitstoot van andere schadelijke stoffen zoals fijnstof en zwavel
Wat voor brandstof gebruikt KLM?
In 2011 voerden we de eerste commerciële vlucht ter wereld uit die voor een deel vloog op duurzamere vliegtuigbrandstof, gemaakt van gebruikt frituurvet. KLM koopt alleen SAF in die is gemaakt van grondstoffen die zo min mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit en/of voedselproductie. We gebruiken bijvoorbeeld geen soja- en palmolie omdat de productie van dit soort olie er vaak voor zorgt dat grote delen bos verdwijnen.
Al onze duurzamere brandstof voldoet aan de eisen van:
de Roundtable of Sustainable Biomaterials (RSB) of; de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC).
Een beetje SAF voor iedere vlucht vanuit Amsterdam
We voegen 1% SAF toe aan het brandstofsysteem op Amsterdam Airport Schiphol, voor elke vlucht die vertrekt vanuit Amsterdam. Die 1% is een verdubbeling van de 0,5% waar we in 2022 mee begonnen. Ons doel? 10% SAF in 2030. Doordat we meer SAF toevoegen zijn onze ticketprijzen aangepast. De prijsstijging is gebaseerd op de afstand van uw vlucht. 1% SAF lijkt misschien heel weinig, maar het is een stap in de goede richting.
We moeten met alle partijen om ons heen samenwerken en met ijzersterke oplossingen en slimme innovaties komen. Zo kunnen we het gebruik en de productie van SAF versnellen.
In 2011 voerde KLM de eerste commerciële vlucht ter wereld uit met een deel duurzame brandstof, gemaakt van gebruikte frituurolie.
Waarom geen 100% SAF?
Helaas is SAF nog niet in grote hoeveelheden beschikbaar. Daardoor is het 3 tot 4 keer duurder dan kerosine. Van de miljoenen tonnen aan kerosine die commerciële luchtvaartmaatschappijen gebruiken, is op dit moment maar een heel klein deel SAF. De extra bijdrage aan SAF van onze passagiers helpt: daarmee hebben zij zelf invloed op de totale CO₂-uitstoot van onze vluchten.
Uw eco-voetafdruk
Wanneer u een vlucht boekt bij KLM, kunt u extra SAF kopen. De prijs voor uw bijdrage berekenen we op basis van verschillende dingen die invloed hebben op de hoeveelheid CO₂-uitstoot van uw vlucht. Zoals het type vliegtuig, de afstand en het gemiddeld gewicht van de lading.
Met uw bijdrage aan SAF helpt u om de luchtvaart minder afhankelijk te maken van standaard fossiele brandstoffen. We kopen 1% SAF in voor alle vluchten die vertrekken vanuit Amsterdam. Het is een begin, maar met uw hulp kunnen we meer doen!
De berekening van uw CO₂-uitstoot
Ieder jaar controleert de Franse accountantsorganisatie KPMG of onze rekenmethodes voldoen aan de hieronder beschreven methoden en of deze in overeenstemming zijn met de beginselen zoals uiteengezet in internationale richtlijnen. De omvang van de audit is beschikbaar in het controleverslag van KPMG.
Onze nieuwste methoden en auditrapport:
Wilt u weten wat uw deel is van de verwachte hoeveelheid CO₂-uitstoot van uw vlucht? U ziet het in Mijn Reis of wanneer u een vlucht boekt.
SAF aan uw boeking toevoegen
SAF is onderdeel van ons CO₂-impactprogramma en kunt u toevoegen tijdens uw boeking. Heeft u al een boeking en wilt u SAF toevoegen? Dat kan via Mijn Reis. Staat er meer dan 1 passagier in uw boeking? Houd er dan alstublieft rekening mee dat het toevoegen van duurzamere vliegtuigbrandstof via Mijn Reis helaas niet meer mogelijk is als u het tijdens de boeking al voor 1 van de passagiers heeft toegevoegd.
Wat doen we met uw bijdrage aan SAF?
Met uw bijdrage kopen we extra SAF in, die we toevoegen aan het brandstofsysteem op Schiphol (of één van de andere luchthavens waar we SAF toevoegen). Uw extra SAF-bijdrage gaat dus niet rechtstreeks in het vliegtuig waarmee u reist, omdat het logistiek ingewikkeld en niet efficiënt is om dat te regelen.
Doordat we SAF toevoegen aan het brandstofsysteem van de luchthaven, vertrekken ook andere vluchten met meer SAF aan boord en stoten zo minder schadelijke gassen uit. Maar omdat ze er niet voor betaald hebben, kunnen zij geen aanspraak maken op deze CO₂-vermindering. KLM wordt ieder jaar gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat de geclaimde CO₂-vermindering klopt met de hoeveelheid SAF die we hebben ingekocht.
Uw extra SAF-bijdrage wordt 100% gebruikt om meer SAF te kopen. KLM maakt hier geen winst op.
Meer doen?
Hoewel vliegreizen nog niet duurzaam is, zijn er dingen die u kunt doen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Kleine dingen, zoals licht reizen of uw eigen waterflesje of oordopjes meenemen. Of grotere dingen, zoals het kopen van duurzamere vliegtuigbrandstof (SAF). Ook kunt u een deel van de geschatte CO₂-uitstoot van uw vlucht helpen compenseren, door bij te dragen aan onze geselecteerde herbebossingsprojecten.
Veelgestelde vragen
Sustainable Aviation Fuel (SAF) is duurzame vliegtuigbrandstof die wordt gemaakt van afval en reststoffen (dierlijk vet, gebruikt frituurvet, etc.). SAF kan je mengen met de standaard brandstof (kerosine) voor straalmotoren. Op dit moment mogen we maximaal 50% SAF toevoegen en voegen we standaard 1% SAF toe aan het brandstofsysteem op Amsterdam Airport Schiphol. We streven ernaar om onze CO₂-uitstoot te verminderen door in de toekomst meer SAF te gebruiken.
SAF kan worden gemaakt van verschillende grondstoffen, zoals gebruikte frituurolie, gemeentelijk afval, afvalgassen en landbouwresten. Het kan ook worden gemaakt van groene stroom en van CO₂ dat uit de atmosfeer wordt opgevangen.
De luchtvaart heeft negatieve effecten op het klimaat en het gebruik van SAF is een belangrijke manier om dat verbeteren. De markt staat nog in de kinderschoenen, we moeten het gebruik van SAF tussen nu en 2030 opschalen tot 2050. Bij KLM verwachten we dat SAF een belangrijke rol zal spelen bij het bereiken van ons doel: netto-nul uitstoot in 2050. Ook na 2050 zullen we daar waarschijnlijk SAF voor nodig hebben, hoewel we natuurlijk ook werken aan het verminderen van ons energieverbruik.
De duurzamere vliegtuigbrandstof die KLM gebruikt, is gemaakt van duurzamere grondstoffen dan kerosine. Zoals bijvoorbeeld afvalstoffen en reststoffen. SAF vermindert de CO₂-uitstoot vergeleken met fossiele kerosine. Als we vliegen op SAF zijn de effecten op het klimaat flink lager, maar niet helemaal nul. Daarom blijven we op verschillende manieren werken aan het verminderen van de effecten van uw vlucht op het klimaat. Bijvoorbeeld door operationele verbeteringen en het zoeken naar andere manieren om vliegtuigen aan te drijven.
Bij herbebossing stoten we nog steeds dezelfde hoeveelheid CO₂ uit. Herbebossing helpt dat te compenseren met bomen die CO₂ uit de atmosfeer opnemen. Het zal onze vluchten niet groener maken. Daarom is herbebossing op de lange termijn geen duurzame oplossing.
Het gebruik van SAF vermindert daadwerkelijk onze CO₂-uitstoot en maakt onze vluchten dus een beetje duurzamer. Het is nu helaas nog duur, maar met meer vraag zal de productie stijgen en de prijzen dalen. Door SAF te kopen, verkleint u de impact van uw vlucht op het klimaat.