Duurzame vliegtuigbrandstof

Samen kunnen we werken aan het vergroten van de hoeveelheid duurzame vliegtuigbrandstof en een directe impact maken. Lees over de voordelen van dit type brandstof en hoe u kunt helpen.

Uw bijdrage

Sustainable aviation fuel (ook wel SAF genoemd) vermindert de CO₂-uitstoot met tenminste 75% in vergelijking met het gebruik van traditionele fossiele brandstof. Met andere woorden: dit is het meest duurzame brandstofalternatief.

Vanaf 2022 gebruiken we SAF voor een klein percentage van de brandstof op elke KLM-vlucht die vertrekt vanuit Amsterdam. Ja, vandaag de dag hebben we het helaas nog steeds over kleine hoeveelheden SAF, die slechts een kleine vermindering van de CO2-uitstoot opleveren. Er wordt in de wereld maar heel weinig SAF geproduceerd, wat betekent dat SAF minimaal 2 tot 3 keer duurder is.

Om ons te helpen de hogere prijs compenseren, hebben we onze ticketprijzen met een paar euro verhoogd. Deze verhoging is gebaseerd op de afstand van de vlucht. In Economy Class ligt het prijsverschil tussen EUR 1 en EUR 4, in Business Class tussen EUR 1,50 en EUR 12. Zo vermindert u direct de CO2-uitstoot van uw vlucht en draagt u bij aan een groter aandeel van deze duurzame brandstof.

Extra SAF-bijdrage

Nog meer bijdragen? U kunt ervoor kiezen om (een percentage van) het verschil tussen reguliere fossiele brandstof en duurzame brandstof bij te betalen. De prijs is gebaseerd op de ecologische voetafdruk van uw reis en is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de afstand van uw route en het type vliegtuig. Daarom kunnen we u alleen een prijsindicatie geven: tussen de EUR 20 en EUR 200. De exacte prijs voor het percentage van SAF waar u aan wilt bijdragen ziet u tijdens het boeken.

CO2ZERO-programma

Binnen ons CO2ZERO-programma valt niet alleen SAF, maar ook ons herbebossingsproject. U hebt de controle: kies of u volledig wilt bijdragen aan SAF of dat u liever een mix van beide initiatieven heeft.

Hoe wordt SAF gemaakt?

Misschien vraagt u zich af wat sustainable aviation fuel beter maakt voor het milieu. SAF is een schoon alternatief voor fossiele kerosine. Deze brandstof wordt namelijk gemaakt van duurzame bronnen. Denk daarbij aan afgewerkte olie van biologische oorsprong, zoals gebruikt frituurvet. Dit betekent dat de brandstof schoner is, de uitstoot vermindert en een zeer lage fijnstofemissie heeft, wat belangrijk is voor de luchtkwaliteit. We kunnen SAF mengen met conventionele brandstof, zodat het aan dezelfde specificaties voldoet als fossiele kerosine.

sustainability