KLM Reisgids

Smullen en ontspannen in Haga

De oude arbeidersbuurt Haga heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een van de hipste buurten van Gothenburg. In de pittoreske houten huizen van het district woonden ooit de armsten van de stad. Nu zitten er trendsettende winkels waarin stijlbewuste Zweden op jacht zijn naar de nieuwste fashion-items. Daarna verdringen ze elkaar voor een tafeltje in een van de talrijke restaurants of cafés.

Kunst & Cultuur
Het 19de-eeuwse Hagabadet

Het 19de-eeuwse Hagabadet

Ontspan in het Hagabadet

Het prachtige Jugendstil-badhuis Hagabadet werd eind 19de eeuw gebouwd door de Zweedse filantroop Sven Renström. De ongewassen fabrieks- en havenarbeiders van toen zouden zich hier nu rot schrikken: het bad is sindsdien opgewaardeerd tot hét wellnessdomein van de Zweedse elite. De architectuur alleen al maakt het een bezoek waard, maar een typisch Zweedse spabehandeling is natuurlijk nooit weg. Er is ook een restaurant. Alles bij elkaar kan het bij druilerig weer erg aanlokkelijk zijn het pand de hele dag niet meer te verlaten.

Historische zoetigheid bij Café Husaren

Het gebouw waar tegenwoordig Café Husaren in is gevestigd, zaten in de loop der jaren een apotheek, een hoedenwinkel en een bank. Toch is het grootste wapenfeit van de locatie dat de ‘kanelbullar’ er is uitgevonden. Althans: dat beweer het café zelf, over de precieze oorsprong van het broodje is niet veel bekend maar dat doet weinig af aan de smaak. Deze Zweedse lekkernij met kaneel, die wel iets wegheeft van ons koffiebroodje, is zó ingeburgerd dat de Hembakningsrådet (de commissie voor het thuisbakken) haar jubileumdag ernaar heeft vernoemd: 4 oktober is sinds 1999 Kanelbullens Dag. Wie het broodje in een origineel 19de-eeuws decor wil proeven, kan terecht in dit populaire café aan Haga Nygata, de hoofdstraat van Haga. Vergeet vooral niet het prachtige glazen dak te bekijken.

Het uitzicht vanaf Skansen Kronan

Het uitzicht vanaf Skansen Kronan

Geniet van het uitzicht

Het 17de-eeuwse fort Skansen Kronan ligt boven op Risåsberget, een heuvel in Haga. Het werd gebouwd met zicht op de haven, om Gotenburg te verdedigen tegen een mogelijke Deense invasie. Die bleef uit, de kanonnen zijn nooit gebruikt. Tegenwoordig zit er een restaurant in het fort. In de oude barakken ernaast opent ’s zomers een café de deuren. Gotenburgers komen er op zonnige dagen graag van het uitzicht over stad en haven genieten – als het even kan onder het genot van een ijsje of een stuk taart.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*Alle bedragen zijn in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief. Bij het kiezen van uw betaalmethode ziet u de totaalprijs.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.