KLM Reisgids

Raadsels in het zand

Op zo’n 400 kilometer van Lima bevindt zich een eeuwenoud mysterie, uitgestrekt over het rode zand van de pampa. De Nazcalijnen vormen pakweg 300 zandtekeningen van dieren, insecten en mythische wezens. Deze prehistorische creaties zijn kilometers groot en zijn zelfs na 2.000 jaar nog goed herkenbaar. In 1990 riep UNESCO de Nazcalijnen uit tot Werelderfgoed.

Kunst & Cultuur
Per vliegtuig over de Nazcalijnen

Per vliegtuig over de Nazcalijnen

De Nazcalijnen

De Nazcalijnen liggen ongeveer 400 kilometer ten zuiden van Lima, op de uitgestrekte pampavlakte. De dichtstbijzijnde steden zijn Ica en Nazca. In Lima zijn er verschillende bedrijven die busreizen naar deze steden aanbieden. Reken voor een reis ongeveer 7 uur. Het makkelijkst is een dagtrip te boeken: behalve de busreis vanaf Lima is er doorgaans dan ook een vlucht over de Nazcalijnen bij inbegrepen. Overnachten kan in Nazca, maar het is ook mogelijk ’s avonds nog in Lima terug te zijn. Een deel van de lijnen vormen geometrische patronen, maar er zijn ook opmerkelijke tekeningen van dieren. De best bewaarde figuren zijn de Kolibrie, de Spin en de Aap. Vermoedelijk waren de beeltenissen van religieuze betekenis. Volgens archeologen vormen de Nazcalijnen een reusachtige astronomische kalender, waarin de figuren de verschillende zonnefasen uitbeelden. De inheemse boeren zouden de complexe ontwerpen hebben gebruikt om de agrarische cyclus te bepalen en met deze kennis het land te bewerken.

Hoe zijn de Nazcalijnen gemaakt?

De reusachtige tekeningen zijn vervaardigd met 2 technieken: soms stapelden de makers gruis en stenen in reliëfs, maar meestal groeven zij het rode gruis van de pampa af, waardoor de lichtere ondergrond bloot kwam te liggen. Waarom de figuren zo groot zijn, is niet helemaal duidelijk. De mogelijkheid dat er 2.000 jaar geleden al primitieve luchtballons in gebruik waren, is van de hand gewezen. Het is goed mogelijk dat de makers hun creaties aan de goden wilden tonen, die vanuit de hemel toekeken.

De Astronaut

De Astronaut

Buitenaardse wezens

Eind jaren tachtig zijn er voor het laatst tekeningen gevonden. De ontdekking van een wonderlijke beeltenis die ‘de Astronaut’ wordt genoemd, veroorzaakte veel ophef. De tekening beeldt een wuivende figuur uit die een astronautenhelm lijkt te dragen. Er werd gespeculeerd over eventuele betrokkenheid van buitenaardse wezens bij de creatie van de Nazcalijnen. Nog altijd komen er mensen op de lijnen af die geloven dat de tekeningen een landingsplaats voor buitenaardse wezens markeren.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen zijn in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief. Bij het kiezen van uw betaalmethode ziet u de totaalprijs.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.