Dim sum ‘til you drop

In allerlei vormen en smaken staan ze op de menukaarten: dim sum. Van oorsprong zijn deze gestoomde hapjes vooral favoriet tijdens het ontbijt, maar als lunch zijn ze inmiddels net zo populair. Omdat elk restaurant zijn kaart gevuld heeft met eigen creaties, zijn er inmiddels meer dan 2000 soorten.

Culinair
Dim sum van Tim Ho Wan

Dim sum van Tim Ho Wan

Hapjes met een ster

Tim Ho Wan is een kleinschalig restaurant in Mong Kok. In de keuken staat Pui Gor, een chef die in de bekendste hotels werkte maar daar genoeg van had. Sinds een paar jaar verkoopt hij verrukkelijke dim sum voor een habbekrats. Zijn stoomhapjes zijn zo goed dat zijn restaurant in 2009 zelfs een Michelinster kreeg. Inmiddels heeft hij een tweede restaurant geopend. Al staat er soms een rij van 3 uur voor de deur, de prijzen blijven buitengewoon vriendelijk. Een gestoomd hapje met kaviaar, tofoe en paddenstoel kost nog geen anderhalve euro. En zijn hemelse ‘signature dish’, een gestoomd bolletje met gebarbecued varkensvlees, is geen eurocent duurder. Daarmee is Tim Ho Wan misschien wel het goedkoopste sterrenrestaurant ter wereld. Als u niet in de rij wilt staan, kunt u beter een tafel reserveren bij bijvoorbeeld Cuisine Cuisine. De dim sum van paarse plakrijst, bosbessen en chocolade is een pláátje.

Shao mai

Shao mai

1001 smaken

Al tegen zonsopkomst worden de eerste bamboemandjes warm gestoomd, maar de hapjes zijn tot ver na de lunch verkrijgbaar. Het is vrij gebruikelijk met de hele familie te gaan brunchen. In restaurants zitten verscheidene generaties samen aan ronde tafels vol stoommandjes met gerechtjes - mét een theepot natuurlijk. In sommige restaurants rijdt de bediening af en aan met karren vol mandjes. Een aantal populaire variaties van de Kantonese gerechtjes is vrijwel overal verkrijgbaar. Bekend zijn het doorzichtige garnalenhapje en het deegbolletje met zoet, gebarbecued varkensvlees. Ook 'shao mai' is een traditionele variant: een pasta van varkensgehakt, gesneden garnaal, paddestoelen, bosui en gember, gewikkeld in een dun jasje van tarwedeeg.  Alle drie de snacks zijn zo populair geworden vanwege hun bereidingswijze. Kantonezen houden niet van vettig eten in de ochtend; daarom verkiezen ze gestoomde gerechten zoals deze. Maar tradities veranderen, en gefrituurde dimsum is inmiddels ook volop te vinden. Ook worden er tegenwoordig wijnsuggesties gedaan. Champagne kan er goed bij.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief. Bij het kiezen van uw betaalmethode ziet u de totaalprijs.