Op de thee in Hongkong

China is de bakermat van de thee. Ook in Hongkong wordt er flink in gehandeld én van gedronken. Of het nu een ontbijt is met gestoomde hapjes, een zakelijk overleg, of een uitgebreid diner – thee is er altijd bij. Theehuizen zijn de plekken bij uitstek waar de verscheidenheid aan theesoorten, ceremonies en mensen samenkomen.

Culinair
Een theepot en thee, klaar voor een ceremonie

Een theepot en thee, klaar voor een ceremonie

Harmonie in een kopje

Volgens de legende was het de keizer Shennong die ongeveer 4700 jaar geleden voor het eerst stuitte op theebladeren, tijdens zijn zoektocht naar geneeskrachtige planten in Zuidwest-China. Er werd toen geen thee van getrokken, er werd op de bladeren  gekauwd. Dat veranderde door de eeuwen heen. In China ontstond een complete thee-etiquette, waarin bijvoorbeeld stond voorgeschreven dat de theedrinker in harmonie moest zijn met zijn omgeving. Vandaar dat theehuizen zich vestigden in tuinen die met prachtige ornamenten, waterpartijen en rotsen. Er zijn talrijke gedichten, verhalen en schilderijen die verwijzen naar de kunst van het theedrinken. Inmiddels lijken er ontelbaar veel theesoorten te bestaan. Alle Chinese thee is echter onder te verdelen in zes soorten, waaronder groene, zwarte, witte en oolongthee. In het Museum of Tea Ware leert u er alles over. ’s Werelds oudste theeservies is er te zien en er worden verschillende documentaires vertoond. Na uw bezoek kunt u in het theehuis onder het museum naar hartenlust de vele verschillende theeën uitproberen.

De ‘Love at first sight’-thee van LockCha

De ‘Love at first sight’-thee van LockCha

Bloementhee in het stadspark

Hoewel elk Chinees restaurant in de stad thee serveert, is het goed bereiden ervan niet eenvoudig. Ga maar eens kijken in de theehuizen van Hongkong. Neem bijvoorbeeld het LockCha theehuis in het Hong Kong Park. Niet alleen voldoen de vijvers en bomen aan de etiquette, de meesters bereiden de meer dan 100 theeën met uiterste toewijding en precisie. De menukaart puilt uit van gangbare groene, witte en Pu-Erh  variëteiten, maar er staan ook niet-alledaagse bloementheeën op vermeld. Neem bijvoorbeeld ‘Love at first sight’: de thee gaat als een bolletje het glas in en ontpopt zich in het water tot een boeketje van jasmijnbloemen. Magisch!

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in EUR. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief. Bij het kiezen van uw betaalmethode ziet u de totaalprijs.