De begeerlijke zuidwestkust van Ibiza

Het is een iconisch plaatje dat op bijna elke ansichtkaart prijkt: Es Vedrà, het onbewoonde rotseiland omgeven door mythes, mirakels, magnetisme en magie – en de allermooiste Balearische zonsondergang. Dit is misschien wel de fraaiste uithoek van Ibiza: de zuidwestkust, terecht een trekpleister voor natuurliefhebbers. Ver van Ibiza-eiland is het niet, toch lijkt het hier soms alsof je alleen op de wereld bent.

Strand

Afdalen naar de verdronken stad Atlantis

Piratentorens, pijnboombossen, kustpaden over kalkstenen kliffen, beschutte baaitjes met stille strandjes en altijd dat uitzicht op die loodrecht uit zee oprijzende rots: de verlokkingen van de zuidwestkust zijn talrijk. Es Vedrà is volgens de overlevering het Sireneneiland uit Homerus’ Odyssee. Scheepskompassen slaan er op hol en regelmatig worden er lichtcirkels en ufo’s waargenomen. Oorzaak voor die verschijnselen: hoge concentraties van metalen en mineralen, die ervoor zorgen dat dit de op twee na meest magnetische plek op aarde is. Het onbewoonde rotseiland is niet te bezoeken, maar een andere magische plek genaamd Atlantis is via alweer een klauterpartij wel bereikbaar. De eilanders doen hier vrij geheimzinnig over: ze geven nooit de exacte locatie – maar gelukkig is er Google Maps. Het topje van de beroemde verdronken stad is dit volgens sommigen en nuchterdere zielen vinden het gewoon een oude steengroeve. Hoe dan ook is het een puike plek om te pootjebaden in een door de zon verwarmd zwembadje.

Wegwijs in het zuidwesten

Het openbaar vervoer stelt weinig voor op Ibiza; een huurauto is de beste manier om de zuidwestpunt te bereiken. Vanuit Ibiza-Stad of Sant Antoni is het een halfuurtje rijden. Laat de auto vervolgens regelmatig staan en trek er te voet op uit. Neem een wandelkaart, water en zonnebrandmiddel mee. In verschillende baaitjes, zoals Cala d’Hort, zijn strandrestaurants. Een populaire plek om de zonsondergang te bekijken is Punta de sa Pedrera, een kalkstenen rotsplateau op duizelingwekkende hoogte tegenover Es Vedrà, waar tegen het einde van de dag clubjes toeristen arriveren om op het gratis natuurfenomeen te klinken met een koele fles cava.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen